Any de neu, any de Déu

Updated: Jan 23

El temporal Filomena i el camp.

El temporal Filomena ha deixat a Catalunya gruixos de neu de més de 60 cm, sobretot a les comarques interiors de Tarragona, Lleida i el Pirineu. A la comarca del Priorat ha tingut bastants afectacions tot i que per sort a la Figuera, que és on ens trobem nosaltres, no les hem patit tant.


Pel que fa a com ha afectat Filomena a Hericamps és aviat per fer un balanç final dels danys. A hores d'ara encara no sabem quines són les afectacions perquè no podem entrar al tros amb el tractor, ja que està tot cobert de neu. Ens imaginem que s'hauran arrancat algunes branques productives d'oliveres i malauradament per poder-les recuperar necessitarem uns quants anys. A la vinya en principi no hi hem patit les conseqüències de la nevada, però a l'hort si i és també el que més incertesa ens provoca, ja que no sabem ben bé què passarà. D'una banda hem hagut de parar les cistelles d'aquesta setmana perquè no podem collir la verdura, i d'altra banda no sabem quant de producte se'ns farà malbé. De moment les verdures es troben dins la neu i això és positiu perquè no s'estan congelant. En el moment que la neu es desfaci, si queda una capa fina sobre les verdures allò es convertirà en gel i podria provocar que es podreixin. La nostra principal preocupació doncs és aquesta, per què en fer-ho sense cobert i no tenir un sistema per eliminar la neu desconeixem quin serà el resultat.

Any de neu, any de Déu. Expressa la creença que l'any abundant de neu serà un any de collita bona i generosa, ja que la saó és suficient perquè produeixi fruit.


Tot i la situació, ens sentim orgullosos de poder veure una vegada més la solidarització de tot el poble, i sobretot del sector agrícola que ha intentat treure la neu amb el tractor i la pala. Nosaltres també volem ser partícips i és per això que volem aprofitar aquestes línies per mencionar els nostres companys de Vall Llach, celler fundat per Lluis Llach i Enric Costa, que a causa de la nevada s'ha ensorrat la teulada d'un dels edificis del seu celler i malauradament han perdut el vi d'uns quants anys i la maquinària que utilitzen. Des d'aquest enllaç podreu fer el donatiu que vulgueu: https://www.reconstruimvallllach.cat/ i si no podeu contribuir-hi econòmicament també els podeu ajudar difonent el missatge.


Moltes gràcies família, ens en sortirem!

Heribert i Nausica Cubells🍀

Recent Posts

See All