Les dones i la pagesia

8M 💜 - Dia Internacional de les Dones.


El 8 de març de cada any està reconegut per l’ONU com el Dia Internacional de les Dones o el Dia de la Dona Treballadora. És un dia aprofitat per a reivindicar el feminisme denunciant totes les formes de sexisme. El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials. Al llarg del segle XX el Dia de la Dona s’utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení.

Les dones pageses, sovint en silenci, se’ls hi ha reconegut molt poc el seu treball. El món rural encara és vist com un món molt masculí, però la realitat és que les dones sempre hi han estat molt presents. Les dones pageses treballaven al camp, i a més a més la seva incorporació no les eximí mai de continuar sent responsables de la cura de la família ni tampoc de les tasques domèstiques. Tot i que de mica en mica s’està trencant aquesta tendència, cal treballar més per tal d’afavorir la visibilització de les dones en aquest sector.


Si mirem el paper actual de la dona emprenedora en el món rural podem veure que s’estan produint canvis substancials, ja que el pes de les dones en les activitats emprenedores en fase preliminar i les que comencen és superior que el dels homes. Sabies que el 27% de les explotacions agrícoles a Catalunya tenen dones al capdavant?

Actualment la incorporació de la dona en el món rural està trencant amb els esquemes habituals i s’emprén en vessants diferents dins del sector agroalimentari. Hi ha nous plantejaments en el turisme rural, la comunicació a les xarxes socials, innovació en noves produccions, etcètera.

A Hericamps les dones de l’equip són imprescindibles. Com ja sabeu Hericamps està fundat per la Nausica i l’Heribert, la generació més jove de la família Cubells i Cubells. La Nausica s’encarrega de tot el que són les xarxes socials, el màrqueting digital i el disseny de la marca, però també participa en les campanyes de la verema i la collita de l’oliva.


Per commemorar el Dia Internacional de les Dones i donar un èmfasi a les dones d'Hericamps els hi hem preguntat què és per elles ser pageses i què els hi ha aportat.


Maria Eulàlia Cubells: Què significa per mi ser pagesa? Un somni fet realitat. Estic vinculada a la Figuera (el Priorat), des de ben petita. És el poble dels avantpassats del meu pare i on teníem les terres. A l’adolescència vàrem començar a anar al tros i era la meva vida, la meva il·lusió. Però per circumstàncies, no vaig poder quedar-m’hi i la meva vida ha anat per un altre camí. Fins que ara, als 60 anys, he aconseguit venir-hi, quedar-m’hi i treballar per l’empresa familiar.

Nausica Cubells: Tenir arrels al món de l’agricultura ha format part de la meva personalitat, m’ha ajudat a créixer. Ara viure-hi, s’ha convertit en quelcom imprescindible. Poder-ne viure dignament i portar-lo al meu terreny, que és el de la comunicació, és un repte que ens hem proposat aconseguir. El contacte amb el camp és el més pur que et pots trobar.Esperem que aquest post us hagi agradat i ens veiem aviat família!


Feliç dia de la dona a totes, cuidem-nos i recolzem-nos 💜

Recent Posts

See All